Laat u inspireren!

 

Het inspiratieplein is de centrale plek waar u gedurende de dag kennis kunt maken met organisaties uit de branche. De nieuwste ontwikkelingen en succesvolle praktijkvoorbeelden: u hoort het hier.

Inspiratieplein 1

Titel: Appsoftware
Omschrijving: APP Software is de ICT partner die uw innovatieve ideeën omzet in concrete producten en diensten. We verzorgen en ontzorgen op het gebied van regulering van publieke pc’s, printen en kopiëren met betalingen vanaf deposito, portal printing (printen vanuit Wi-Fi), betaaloplossingen voor bibliotheken en vele ander producten die eveneens kunnen bijdragen aan onder meer de Cashless Library. Wij zijn eveneens de ontwikkelaar en technisch beheerder van veel verschillende applicaties, waaronder
G!ds, applicaties voor volksuniversiteiten, “leren doe je nu” en spelen wij een rol bij de uitrol en de doorontwikkeling van KOHA School. Daarnaast verzorgen wij het turnkey systeembeheer.
Titel: Bieb Systemen
Omschrijving: Wilt u bibliotheek opnieuw (her) inrichten , Bieb Systemen is de inrichter, ontwerper en producent van inrichtingen voor bibliotheken. Breng vooral een bezoek aan onze stand, om inspiratie op te doen, vragen te stellen of voor een kennismaking.
Titel: Eurobib direct
Omschrijving: EUROBIB DIRECT – WE ARE LIBRARY PEOPLE
Eurobib Direct staat voor een enorm gamma aan meubilair en accessoires voor bibliotheken en publieke ruimtes. We hebben onze eerste stapjes in de bibliotheekwereld gezet in 1936. Het is ons voorrecht om toegewijde klanten te hebben die ervan houden om de ontwikkeling van onze producten te beïnvloeden. Laat u inspireren door onze nieuw displaystandaards of de ”Wildlife-collectie” met prentenboekenbakken in de vorm van dieren. Onze nieuwe producten, in hun speels Scandinavisch design, met hun doordachte oplossingen, zijn ontworpen voor zowel uw comfort als dat van de gebruikers.
Titel: Onwijs Multitouch Specialists
Omschrijving: U bent van harte welkom op de stand van Onwijs Multitouch Specialists, met materialen voor bibliotheken: De TaalTafel, de MobyTouch en natuurlijk de bekende TinyTouch voor de jeugd in de bibliotheek. Verder: uitgebreide informatie over de aanpak van laaggeletterdheid en uiteraard de Onwijs multitouch-applicaties voor educatie, cultureel erfgoed en infotainment.
Ontmoet ons biebteam: Willem, Corien, Erik en Edith. Graag tot ziens!
Titel: juniorWise
Omschrijving: Beschuit met muisjes, want de jongste telg uit de Wise-familie is vandaag geboren! JuniorWise is een plek speciaal voor kinderen in de bibliotheek en online. Kinderen doorzoeken met juniorWise eenvoudig de jeugdtitels uit uw collectie en digitale bronnen voor kinderen. Ze kunnen rondsnuffelen op thema, krijgen lees-, kijk- en doetips, zien wat er nu in het nieuws is en zien meteen de nieuwste aanwinsten in de bibliotheek. Kom alle mogelijkheden bekijken en leer meer over juniorWise bij de stand van OCLC | HKA op het Inspiratieplein.
Titel: ProBiblio
Omschrijving: Kom langs in de stand van ProBiblio en maak kennis met onze adviseurs! Er is daarnaast van alles te beleven. Tijdens de middag organiseren we elk heel uur een enerverende sessie aan onze Lonkende Leestafel! Wat gebeurt daar allemaal?

Ben je nieuwsgierig? Kom langs! Maar meepraten kan ook, over onderwerpen die allemaal raakvlakken hebben met het thema jeugd: dBos, collectievorming, lees- en taalontwikkeling, mediawijsheid etc. Dat is kennisdelen pur sang! Natuurlijk vertellen wij je graag over onze veelzijdige organisatie met specialisten op elk gebied. Iedereen die langskomt ontvangt bovendien een speciale beursaanbieding :).
Titel: Muziekweb en Sleeveface
Omschrijving: Bij onze stand hoort u de laatste ins en outs van Muziekweb. Ontdek nieuwe diensten zoals de Muziekweb Intro’s en Playlists. Neem meteen ook onze nieuwste themafolder ‘Klassiek voor kinderen’ mee.
Ga daarnaast met je jeugdheld op de foto en hou een plaat voor je hoofd bij onze Sleeveface fotostand (naast de Muziekweb stand).
Titel: EastBridge
Omschrijving: EastBridge is een totaal leverancier van vernieuwende ICT, selfservice, Cashless en Digital Signage oplossingen. Op het nationale bibliotheekcongres tonen wij de nieuwste manier van betalen. Betalen via iDeal en QR eenvoudig met je SmartPhone. Hiermee kunt u betalen via de selfservice maar ook via onze betaalautomaten. Ook leveren wij een unieke mobiele selfservice. Innemen en uitlenen via een tablet voorzien van RFID maakt uw bibliotheek nog mobieler. Ook geïnteresseerd in onze ICT-oplossingen voor zowel publieke als kantooromgeving tegen een vaste prijs per werkplek. Kijk eens op www.EastBridgeRFID.nl
Titel: Bibliotheek Rijn en Venen
Omschrijving: Onze innovatieve producten en diensten wijzen niet alleen de weg, het zijn perfecte gidsen voor dwalen of verdwalen.
Onze organisatie biedt een zee van mogelijkheden en onze enthousiaste medewerkers brengen u altijd op de juiste bestemming.
Titel: Slim met media
Omschrijving: Maak kennis met het Visiespel Slim met Media!
Karin Sieders en Yola Hopmans zijn ervaren mediacoaches met passie voor het onderwijs. Zij helpen scholen bij het handen en voeten geven aan mediawijsheid. Stap voor stap, direct toepasbaar én doordacht. Met het door hen zelf ontwikkelde visiespel laten zij schoolteams met elkaar in gesprek gaan over mediawijsheid op hun school. Dit vormt de basis voor het mediaplan. Wij werken samen met bibliotheken en hebben een speciaal train de trainer traject ontwikkeld. Hiermee kunnen bibliotheken zelf het visiespel op scholen spelen en integreren in de Bibliotheek op school.
Titel: Innovatie openbare bibliotheken
Omschrijving: De Actieagenda 2017-2018 van de bibliotheken, SPN en KB is bijna klaar en de Innovatiedatabase met een landelijk overzicht van bibliotheekinnovaties is beschikbaar. U kunt kennismaken met de kern van de plannen, over jeugd en onderwijs, mediawijsheid, makers, innovatiemethoden en veel meer innovaties.
Titel: NBD Biblion
Omschrijving: Wij presenteren het nieuwe NBD Biblion: wij zijn programmamakers en verbinders die graag samenwerken en verbinding zoeken.
Dit bewijzen we door twee concepten te presenteren dmv een korte videopitch en hier feedback op te vragen aan onze klanten.
Titel: Bibliotheekservice Passend Lezen
Omschrijving: Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. Speciaal voor de jeugd is er Superboek! De collectie van Superboek heeft de nieuwste titels, in diverse leesvormen en voor alle leeftijden. Van de allerleukste kinderboeken tot literatuur voor de boekenlijst. Nieuwsgierig geworden? Bezoek onze stand en maak kennis met onze collectie!
Titel: BeeSmart ICT Solutions is uw innovatieve partner
Omschrijving: Innovatie staat zowel bij BeeSmart ICT Solutions als bij de bibliotheek hoog in het vaandel. De bibliotheek trekt een grote diversiteit aan bezoekers. Het is dan ook een uitdaging de bezoekers optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze producten dragen bij aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, de optimalisatie van de dienstverlening en aan de zelfredzaamheid van de bibliotheekbezoeker. Daarnaast is het van belang een unieke beleving voor de bezoeker te creëren. BeeSmart ICT Solutions wil samen met u een verandering en verbreding aanbrengen in de klassieke bibliotheek. Kom eens bij ons langs om van gedachten te wisselen!
Titel: BeeSmart ICT Solutions levert het complete plaatje voor uw bibliotheek
Omschrijving: BeeSmart ICT Solutions biedt unieke innovatieve ICT-totaaloplossingen die gebruikers vanaf elk device, overal in Nederland veilig toegang tot informatie, communicatiemogelijkheden en andere functionaliteiten biedt. Flexibiliteit en kwaliteit voor gebruikers wordt gegarandeerd doordat BeeSmart samen met klanten software, hardware, verbindingen en diensten als totaaloplossingen ontwikkelt, zonder gebonden te zijn aan specifieke producenten of leveranciers. Het creëren van gebruikersgemak, financiële klantvoordelen en een hoger niveau van dienstverlening voor zowel BeeSmart als haar klanten is ons doel. Onze diensten omvatten Printing, Telecom, Werkplekken, betaaloplossingen en meer! Kortom wij kunnen u ontzorgen in de breedste zin van het woord.
Titel: Bookarang - Inspiring readers
Omschrijving: Bookarang is een jong technologiebedrijf dat innovatie brengt binnen de boekenbranche. Wij zijn gespecialiseerd in literatuuranalyse en kunstmatige intelligentie. Met onze producten en diensten helpen we bibliotheken om de collectie op heel nieuwe manieren ontsluiten voor lezers. Een literaire landkaart? Digitale bibliothecaris? Gepersonaliseerde boekentips? We vertellen u er graag alles over.
Titel: Bent u een informatieheld?
Omschrijving: De moderne bibliotheek heeft informatiehelden nodig. Kom langs bij de stand van GO opleidingen en kijk hoe u kunt uitgroeien van bibliotheekmedewerker tot Informatieheld.
Titel: Stichting Lezen, landelijk kenniscentrum leesbevordering en literatuureducatie
Omschrijving: Stichting Lezen is het landelijk kenniscentrum op het gebied van leesbevordering en literatuureducatie. Stichting Lezen stelt zich ten doel intermediairs te helpen een omgeving te creëren waarin ieder kind en iedere jongere de kans krijgt om het plezier in lezen te ontdekken en een passie te ontwikkelen voor lezen, om boeken te kiezen die aansluiten bij zijn of haar interesse en leesniveau, en om uit te groeien tot een blijvende lezer.
Stichting Lezen verzorgt samen met de Koninklijke Bibliotheek twee workshops :
1) Lezen en ouderpartnerschap: leessocialisatie in Nederlandstalige taalarme gezinnen
2) De BoekStart coach; hoe creëer je een vertrouwensband met laagtaalvaardige gezinnen.
In de stand van Stichting Lezen vindt u nadere informatie over beide onderwerpen alsook informatie over de Bibliotheek op school.
Titel: HSBIB
Omschrijving: RFID blijft de bibliotheekprocessen veranderen. Bezoek de stand van HSBIB voor de laatste ontwikkelingen! Zoals bijvoorbeeld een RFID retail tafel of de Selfcheck app voor de smartphone.
Titel: Biblionet BV.
Omschrijving: Smooth Publish is een nieuwe software-oplossing voor bibliotheken. Bibliotheekmedewerkers kunnen met Smooth Publish voortaan zelf marketing- en communicatiemateriaal creëren, beheren en publiceren. Zowel print als digitaal. De inbegrepen huisstijltemplates en foto’s zorgen ervoor dat iedereen direct aan de slag kan. Kennis van ontwerpen is niet persé nodig. Het maakt bibliotheken flexibeler en slagvaardiger.

ZELF ERVAREN U kunt Smooth Publish zelf kosteloos ervaren. Ga naar www.smoothpublish.nl en kies voor de vrijblijvende en gratis demo.
Titel: Xafax & Sharp Solutions
Omschrijving: De komende jaren verschuift de wijze waarop de bibliotheek haar opdracht invult. De ‘nieuwe’ bibliotheek stimuleert, ondersteunt en faciliteert burgers om mee te kunnen doen aan de moderne kennissamenleving.
De bibliotheek wordt een dynamische ontmoetingsplek, een link met de gemeenschap en een informatiecentrum. Bibliotheken zijn er voor wie meer wil en ontwikkelt zich tot een platform voor social learning waar mensen samen kunnen werken en studeren.
Samen met u wil Xafax deze verandering vorm geven en de bezoeker uitdagen en stimuleren. Met behulp van onze innovatieve oplossingen biedt de bibliotheek haar bezoekers een rijkere ervaring en een geheel nieuwe beleving!
Titel: MedioEurope
Omschrijving: Een sterke toekomst voor uw bibliotheek. MedioEurope is dé bibliotheekleverancier die u compleet ontzorgt: levering binnen de 48 uur, een gigantische collectie waaruit u vrij kan kiezen, werken op maat van uw bibliotheek, kastklaar gekoppeld en mét etiket met de meest recente GGC-informatie. Kom kijken wat MedioEurope voor u kan doen.
Titel: Gamestad workshop games maken
Omschrijving: Gamen is populair onder de jeugd. Door de game niet alleen te spelen (consumeren) maar ook te maken (creëren) , werken de kids aan vaardigheden die ze in de toekomst nodig hebben voor studie en werkloopbaan.
Met de Gamestad workshop games maken bouwen kids met professionele gamemakers aan hun eigen game. Gamestad start altijd vanuit de kinderen zelf, met hun eigen verhaal. Dit verhaal wordt omgezet in een game, waarin leerlingen onderwijl leren over coderen en andere 21th century skills. Door in de belevingswereld van de kinderen te blijven, uiten zij zich makkelijker en laten zij meer van zichzelf zien.
Titel: Rijnbrink - Partner in het cultureel en sociaal domein
Omschrijving: Samen met diverse partners zetten wij ons in voor een leefbare samenleving waarin alle burgers kunnen meedoen. In onze stand kun je een aantal van deze succesvolle samenwerkingen terugvinden. Ga bij ons het gesprek aan met de Eredivisie over Scoor een Boek! of kom gezellig een gepersonaliseerde pannenkoek eten van onze Pancakebot. We zien je graag op onze stand!
Titel: Aura Software
Omschrijving: Is uw bibliotheek op zoek naar betaalbare en gebruiksvriendelijke bibliotheeksoftware voor de scholen (PO of VO) in uw werkgebied voor dBos? Aura biedt u de perfecte oplossing. Meer dan 80% van de VO-scholen werkt dagelijks met onze software. Aura Online is ook geschikt voor uw eigen bibliotheek. Wat zou u ervan vinden als u veel geld kunt besparen door de klassieke functies van uw bibliotheek (catalogus- en uitleenbeheer) eenvoudiger en vooral voordeliger in te richten? U kunt dit realiseren met Aura Online. Dit geeft u meer financiële ruimte en u kunt zich richten op uitbreiding van uw nieuwe kerntaken.
Titel: Koninklijke Bibliotheek
Omschrijving: De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland en vanuit de kracht van het geschreven woord dragen wij als netwerkorganisatie bij aan een vaardiger, creatiever en slimmer Nederland. De drie domeinen van de Koninklijke Bibliotheek zijn Erfgoed, Wetenschap en Openbare Bibliotheken. Wil je weten wat de Koninklijke Bibliotheek doet voor de jeugd rond deze domeinen? Kom naar de KB-stand en maak kennis met verschillende activiteiten voor de kinderen tot de jongeren.


Inspiratieplein 2

Titel: Cubiss EsCube - Weet jij te ontsnappen?
Omschrijving: Hoe sluit jouw bibliotheek aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren? Bij hun blik op de wereld, bij hun behoeften, bij de vaardigheden die zij nu en in de toekomst nodig hebben?

Kortom: Hoe kids is jouw bibliotheek?

Kom naar de Cubiss EsCube (inspiratieplein 2) en binnen 10 minuten weet je het antwoord! Durf jij te ontsnappen…?

Behalve dat we er zijn met de Cubiss EsCube-stand, organiseren we tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres ook de Interactieve wedstrijd De Medi@battle, zijn we vanuit onze projectleidersrol van de Bibliotheek op school VO aanwezig in de Kunst van Lezen-stand en doen we als lid van het Biebtobieb-team live verslag van het congres en de beurs. En ook zijn we er namens het POI-samenwerkingsverband SPN.

Kijk voor meer informatie over Cubiss op Het Nationale Bibliotheekcongres 2017 op www.cubiss.nl/biebcongres2017.
Titel: Biblionet Drenthe & Biblionet Groningen
Omschrijving: Kom langs en doe inspiratie op, we vertellen je graag meer over onze succesvolle projecten voor kinderen. De collega’s van Biblionet Groningen vertellen je alle ins & outs over Scoor een Boek! Ervaar zelf hoe het is om in de Vakantie VoorleesTent te zitten en ontdek wat de Leesclub is. Vanuit Biblionet Drenthe laten we je graag kennismaken met jouw.buzz, het Leesvirus, de Drentse kinderjury en ons project met Qubzz.
Titel: Biblionef
Omschrijving: Ieder kind moet kunnen lezen
Elk kind wil leren lezen om de wereld van letters om zich heen te kunnen begrijpen. Helaas hebben vele kinderen in landen in Afrika en Azië niet de toegang tot goed lees- en leermateriaal.
Wij geloven in de kracht van en het plezier in lezen. Door het aanbieden van nieuwe kinderboeken aan kinderen overal ter wereld verbreden wij hun horizon en krijgen zij betere toekomstkansen.

Met wie doen we dat?
Met een kleine staf, vele enthousiaste vrijwilligers en sponsors in natura voeren wij deze activiteiten uit. Met verschillende leveranciers en uitgeverijen zijn afspraken gemaakt om kinderboeken gratis of met korting te verkrijgen. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag stelt gratis kantoor- en opslagruimte voor de kinderboeken ter beschikking aan Biblionef.

Toekomstdroom
Ons doel de komende drie jaar is om 300.000 kinderen toegang te geven tot kinderboeken. Ook willen we in die drie jaar nog 2 lokale vestigingen openen. Dit proberen we te realiseren met lokale partners. Zij weten als geen andere wat er nodig is. Om kinderen te stimuleren om te lezen organiseren we ook trainingen voor leerkrachten.

Deelt u onze droom?
Om te kunnen doen wat wij willen zijn we altijd op zoek naar mensen die de passie voor ons werk delen en net als ons geloven in het belang van lezen. Neem contact met ons op om te kijken hoe u kunt bijdragen aan onze droom.

Meer informatie is te vinden op onze website www.biblionef.nl

Titel: B(l)iep B (l)iep, Robot in de Bieb
Omschrijving: Maak kennis met de Biebrobots Robin en Bibi van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. In de toekomst zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met robots. Door de komst van de robot ontstaat de discussie over verdwijnende beroepen en banen. Hierdoor lijkt het erop dat de mens de wedstrijd van de machine aan het verliezen is. Maar dat is volgens ons een negatieve kijk op deze ontwikkelingen. Interessanter is de vraag hoe we jonge mensen gaan opleiden voor de beroepen van de toekomst. De jeugd van nu heeft in de toekomst in grote mate te maken met robotisering.
Als bibliotheek gaan we met onze tijd mee, de bibliotheek is een kenniscentrum waar de meest recente ontwikkelingen niet mogen ontbreken. Tegelijkertijd willen we bijdragen aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden en mediawijsheid van kinderen en jongeren.
Met het project B(l)ieb B(l)ieb, robot in de Bieb willen we een plek bieden voor het maatschappelijke debat over robots. Maar ook een leeromgeving creëren waar kinderen en jongeren met een echte robot kennis en ervaring kunnen opdoen en zich ontwikkelen in de 21ste -eeuwse vaardigheden. Hierbij zorgen we steeds voor een sterkte link naar leesplezier, -motivatie, -beleving en mediawijsheid.
Kom zelf kennis maken met Robin en Bibi op het Inspiratieplein 2!
http://www.obgz.nl/robot.html
Titel: Boekentip - How to Create a Relevant Public Space
Omschrijving: Creative guide en architect Aat Vos (spreker tijdens ‘From Oslo With Love’ en ‘Library Design for and with children’ tijdens het Nationale Bibliotheekcongres) heeft een unieke kijk op openbare plekken en ruim twintig jaar ervaring met het ontwerpen van bibliotheken. Een van de meest inspirerende projecten is de veelbesproken Biblio Tøyen in Oslo, in Noorwegen. Zulke bibliotheken-nieuwe-stijl worden vaak toonbeelden van geslaagde ‘third places’, (openbare) plekken waar je vertoeft als je niet thuis of op je werk bent.
Third places is tevens het onderwerp van het gloednieuwe boek van Aat Vos: 3RD4ALL – How to Create a Relevant Public Space (nai010 uitgevers). In dit boek belicht Vos de vijf belangrijke pijlers die deel uit maken van een vitale publieke ruimte. Zijn visie en bevindingen worden ondersteund door meer dan twintig diepte-interviews met autoriteiten op het gebied van onder meer stedenbouw en planning, economie, architectuur, design, gaming, sociologie en communicatie, zoals professor Saskia Sassen (professor of sociology, Columbia University, New York, auteur Joe Pine (auteur van The Experience Economy), Diane Ghirardo (professor of architecture, University of Southern California, Winy Maas (architect), Sergio Dogliani (Idea Stores, London), en Karim Rashid (designer). Beeldreportages van inspirerende ‘third places’ en city tours met openbare hotspots maken het beeld van de nieuwe publieke ruimte compleet.
Het boek is tijdens het Nationale Bibliotheek Congres verkrijgbaar op het Inspiratieplein 2.